Kluvhult

Kluvhult

Om Kluvhult

På Kluvhult bedriver vi småskaligt skogsbruk och Natur och djurunderstödd Rehabilitering.
Vi erbjuder Naturunderstödd Rehabilitering, Friskvård och Hästunderstödd terapi.
För mera information kontakta Britt-Marie: 076 20 80 101

Skördetid

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 10 Sep, 2017 21:43


 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post174

Plantering

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 26 Oct, 2015 08:37
Härligt höstväder. Planterar en Vresbok, en kinesisk Sekovja och en Kopparlönn. Jag har funderat ett tag på var de skall stå och så fick de sina platser. Jag fyndade Syrener, tulpaner och påskliljor på Blomsterlandet som oxå kom i jorden. På skogspromenaden hittade jag en liten fin vitsippa.

 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post170

Härlig tid nu

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 17 Sep, 2015 19:58
Gott att hämta i naturens skafferi, kantareller och björnbär. Tomaterna mognar, vindruvor och physalis är också klara att ätas. MUMS.smiley

 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post169

Nypotatis

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 08 Jun, 2015 08:20
I år satte jag potatis tidigt 2 april både ute under fiberduk och i växthuset. I fredags 5 juni var det dags att skörda. Spännande att se vad som fanns...det blev nye kartofler til grundlovsdagen GOTT • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post167

Blommor och sallad

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 12 Oct, 2014 10:28


 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post166

Gissa pumpans vikt

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 12 Oct, 2014 09:57
Kan du gissa vad pumpan väger så får du den. smiley • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post162

Bra skörd

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 12 Oct, 2014 09:54
Vi har fått riktigt många fina och goda tomater. Den största Orange Queen vägde 580 g.
Jag drog upp 10 kg gul lök och har aldrig fått så bra lökskörd någonsin. Massor av gurka och pumporna blev också fina. smiley • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post161

Ympningen lyckades

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 01 Sep, 2014 21:19
Klippte äppelträden och upptäckte till min glädje att fler ympningar hade lyckats. Både Åkerö och Aroma hade tagit sig. Hoppas de överlever vintern.

 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post159

Årets ymp

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 16 Jun, 2014 21:06
I år var jag sen med både att skaffa ympris och att ympa eller så kom vårvärmen tidigt.
Jag lyckades i alla fall bra med Mio. Linneas favoritäpple.

 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post156

Blåbärstry

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 16 Jun, 2014 21:00
Jag var med Linneas klass i Denningarum. Vackert väder, pigga och glada barn. Kanotpaddling och bad. Gick runt och tittade i trädgården. Där fanns många sorter av det mesta men mest intressant var Blåbärstry eller Honungsbär som de kallar den i Denningarum. De hade flera olika sorter, Atut, Duet och Leningrads Jätte. Jag berättade om en artikel jag läst om hur nyttiga de är, http://www.naturochtradgard.se/atbart_i_tradgarden_blabarstry.html
Jag fick med mig några grenar som jag satt. De skall vara lätta att föröka. Vi får väl se om det lyckas. Den blåbärstry som jag satte för några år sedan ger inte så många bär men i sällskap av fler sorter kanske det blir fler.
Blåbärstry – ett superbär
Blåbärstry har visat sig vara ett jättenyttigt bär. C-vitaminhalten är inte att förakta. Mellan 40 och 170 mg per 100g. Strax under nivåerna för svarta vinbär. Sockerhalten är medelhög, 6-8% och syrahalten 2-3%. Pektinhalten 0,6-1%. När de är mogna brukar de inte bilda gelé (liksom blåbär). Men ännu intressantare är det med innehållet av antioxidanter. Det finns inte många undersökningar publicerade, men några gjorda i USA visar att blåbärstry har drygt 10 % högre halt antioxidanter än blåbär, tranbär och svarta vinbär. Också en orsak till att de räknats som viktigt för folkhälsan i Ryssland, då de även mognar först av alla bär.

Tabell som visar att blåbärstry innehåller mer antioxidanter än andra bär.


 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post155

Härligt med regn

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 09 May, 2014 19:22
Det händer mycket i naturen och trädgården nu. Sparrisen kommer så smått, provsmakade de första 1 maj. Mums. Har satt 15 nya plantor och gjort färdigt bädden. Fick hjälp av Helle att köpa plantorna i Danmark. De är mycket billigare där 7 dkr/st. I år har jag kalkat, Sparrisen vill ha 7 pH. Får se om gör skillnad.

I år har jag äntligen planterat ett näsduksträd och ett tulpanträd. Det känns kul. Skolar om tomatplantorna som börjar bli rangliga. Det blir skönt när de kan komma ut i växthuset.

Potatisen och fröerna kom i jorden innan regnet. BRA.

I växthuset har jag hängt upp gardiner Lill från IKEA. De skuggar ganska bra. Håller på att fixa med automatbevattningen och skall köra in lite mer jord.

Dofterna från Raps och Hägg blir jag salig av. • Comments(2)//www.kluvhult.se/#post150

Vår

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 16 Mar, 2014 21:46
Rabarbern är tidig i år och vi längtar redan till första rabarberpajen. Jag har beställt sparrisplantor av vår snälla granne så en bädd skall göras klar till 15 plantor. Den 28/2 sådde jag tomater, paprika, chili, aubergine och basilika. De flesta har kommit upp men några behöver lite mer tid.

 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post148

Soppa

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 20 Nov, 2013 20:59
I går grävde jag upp en stor rot av kardborre som växte i kanten av ridbanan. Skojade om att jag tänkte koka soppa på den. Jag läste sedan om hur nyttig den var så det hamnade lite av roten i jordärtskockssoppan. Gott.

 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post142

Årets skörd

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 23 Oct, 2013 15:17
Vi fick mycket tomater, tomatillo, physalis, paprika, aubergine och chili i växthuset. Ute blev det också bra med spenat, sallad, pumpor och potatis.
Björnbären var jättefina i år, plommon och äpplen likaså.
Goda soppor, pesto och marmelad har vi gjort och det finns en hel del kvar i frysen. • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post140

Växthuset

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 03 Sep, 2013 08:32
Det är verkligen underbart att vara i växthuset. Vi använder det jättemycket. Odlar förstås och skördar mycket tomater, gurka, aubergine, chili, en melon, paprika, physalis och tomatillo. Mums. Det doftar så gott av växterna och när vi eldar i kaminen. Vi sitter ofta i växthuset och fikar eller äter middag. Det är så härligt att bara vara där, ligga på gräset och slappna av.

 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post137

Vårsådd

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 12 May, 2013 05:24
Härligt att så och plantera ut växter. Potatisen är i jorden, sparrisen har kommit och rabarberpaj nr 2 har vi mumsat i oss.

 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post136

Växthuset

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 12 May, 2013 05:11
Nu börjar vi bli klara i växthuset och det känns riktigt härligt. Vi släpade in ekstockar, som Poul fällt i skogen och dragit hem. Stockarna utgör kanterna till bäddarna som vi fyllt upp med matjord och lite häst/hönsgödsel. Vi funderade mycket över vilket "golv" vi skulle ha. Lärk, ek eller sten. På väg hem från IKEA fick Poul en idé. Vi lägger gräs. Sagt och gjort dagen efter rullar vi ut gräset, 45 m2. Riktigt härligt. Linnea har lovat att klippa det.smiley

 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post134

Växthuset

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 16 Sep, 2012 21:26
Så är växthuset på plats. Det känns fantastiskt. Det är ju en hel del jobb kvar med att göra iordning både i och utanför. Göran och Juri från Stora Bredegården kom fredag kväll och monterade sedan växthuset på två dagar.


 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post128

Växthusdrömmar

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 09 Sep, 2012 18:14
Jag har längtat efter ett nytt växthus ett bra tag... i maj sålde jag "skelettet" av det gamla med plastfolie. Så var första steget taget. Sen skulle vi komma överens om hur stort det fick vara. 40 eller 64 m 2 och hur skulle grunden göras? PA gräv och schakt kom med den goda idén att lägga betongbalkar ovanpå ett lager makadam. Det fixade han förra lördagen. I går lade vi tryckimpregnerad plank över balkarna så att underlaget som växthuset skall stå på blev jämt. Vi känner oss riktigt nöjda med arbetet. Nu väntar vi "bara" på att det skall komma på plats. • Comments(1)//www.kluvhult.se/#post126

Trädgården just nu

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 26 Jun, 2012 21:15


 • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post123
Next »