Kluvhult

Kluvhult

Om Kluvhult

På Kluvhult bedriver vi småskaligt skogsbruk och Natur och djurunderstödd Rehabilitering.
Vi erbjuder Naturunderstödd Rehabilitering, Friskvård och Hästunderstödd terapi.
För mera information kontakta Britt-Marie: 076 20 80 101

Blåbärstry

TrädgårdenPosted by Britt-Marie Bjerre 16 Jun, 2014 21:00
Jag var med Linneas klass i Denningarum. Vackert väder, pigga och glada barn. Kanotpaddling och bad. Gick runt och tittade i trädgården. Där fanns många sorter av det mesta men mest intressant var Blåbärstry eller Honungsbär som de kallar den i Denningarum. De hade flera olika sorter, Atut, Duet och Leningrads Jätte. Jag berättade om en artikel jag läst om hur nyttiga de är, http://www.naturochtradgard.se/atbart_i_tradgarden_blabarstry.html
Jag fick med mig några grenar som jag satt. De skall vara lätta att föröka. Vi får väl se om det lyckas. Den blåbärstry som jag satte för några år sedan ger inte så många bär men i sällskap av fler sorter kanske det blir fler.
Blåbärstry – ett superbär
Blåbärstry har visat sig vara ett jättenyttigt bär. C-vitaminhalten är inte att förakta. Mellan 40 och 170 mg per 100g. Strax under nivåerna för svarta vinbär. Sockerhalten är medelhög, 6-8% och syrahalten 2-3%. Pektinhalten 0,6-1%. När de är mogna brukar de inte bilda gelé (liksom blåbär). Men ännu intressantare är det med innehållet av antioxidanter. Det finns inte många undersökningar publicerade, men några gjorda i USA visar att blåbärstry har drygt 10 % högre halt antioxidanter än blåbär, tranbär och svarta vinbär. Också en orsak till att de räknats som viktigt för folkhälsan i Ryssland, då de även mognar först av alla bär.

Tabell som visar att blåbärstry innehåller mer antioxidanter än andra bär.


  • Comments(0)//www.kluvhult.se/#post155